Moderni muoti

Älylaitteet ja niiden suosion syy

Älylaite määritellään, että se on tietotekninen laite, joka on langaton ja mobiili sekä sisältää laskentatehoa. Tällaisia ovat esimerkiksi älypuhelimet, tablettitietokoneet, älykello ja älytelevisio. Näyttäisi siltä, että tulevaisuudessa laitteet, joita ei voi yhdistää verkkoon ovat poikkeuksia.

Nettiyhteydet

Älylaite toimii siten, että se on yhteydessä verkkoon. Ennen nettiyhteydet olivat hitaampia jaa kalliimpia käyttää.

Älypuhelin ja Mac
Älylaitteilla voi tehdä nykyään kaiken

Langattomuus ja verkkoyhteyksien toimivuus on siis yksi syy miksi älylaitteita käytetään nykyään niin paljon.

Helppoja käyttää ja tarpeellisia

Älylaite ostetaan mukavuuden halusta ja helpottamaan elämää. Suurimman osan nykyään kaupassa myytävistä televisioista voi liittää verkkoon. Tämä helpottaa esimerkiksi jonkin saippuasarjan seuraamista, kun sitä ei tarvitsen erikseen laittaa talteen digiboksiin vaan sen voi katsoa suoraan vaikkapa televisiossa olevasta sovelluksesta. Näitä sovelluksia ovat mm. Yle Areena, Katsomo ja Ruutu+.

Älylaitteita on tehty myös urheilua helpottamaan. Golfaajille on kehitetty älylaite, joka laitetaan ranteeseen. Se näyttää esimerkiksi etäisyyden viheriön eteen, keskelle ja taakse sekä viheriön läheisyydessä oleviin esteisiin, vesiesteisiin ja bunkkereihin. On olemassa myös normaaleja älyrannekkeita, joita voi käyttää monessa eri lajissa. Sen avulla seurataan omaa liikkumista ja se ilmoittaa myös onko liikkumista ollut tarpeeksi. Monissa älyrannekkeissa on toiminto, joka mittaa unen laatua. Uusimmissa älyrannekkeissa on myös GPS-paikannin, joka näyttää vaikkapa lenkkeillessä sijaintinsa ilman siihen liitettyä älypuhelinta. Älyranneke oli jouluna 2014 hyvin suosittu lahja.

Älykello on kuin älypuhelin, mutta se laitetaan ranteeseen kuten kello. Esimerkiksi tekstiviestit ja sähköpostit näkyvät kellossa, mutta vastaaminen on hankalampaa, kuin älypuhelimella. Älykelloissa ei myöskään voi olla kovin isoa näyttöä.

Sosiaalinen media

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan verkkopalveluja kuten Twitter, Facebook, blogit ja Tinder. Sosiaalisen median yleistyminen on yksi merkittävä syy miksi älykännykät ja tablettitietokoneet ovat nykyään niin suosittuja. Niillä pääsee missä ja milloin tahansa tarkistamaan ja muokkaamaan sekä julkaisemaan omia sosiaalisen median kohteita. 

Älylaitteiden suosio tulevaisuudessa

Näyttäisi siltä että älylaitteet ja uudet sellaiset ovat tulevaisuudessa yhä suositumpia. Ennustetaan että älylaitteet valtaavat tulevaisuudessa kodin ja lähes kaikki laitteet ovat älylaitteita. Vielä harvinaisia kotoa löytyviä älylaitteita ovat älylamppu, älyjääkaappi ja älyäänentoistojärjestelmä. Älylamppu on lamppu, jota voi himmentää ja sammuttaa langattomasti jonkin toisen älylaitteen avulla.  Älyjääkaappi kertoo käyttäjälle esimerkiksi mitä jääkaapissa on ja sen milloin on tuotteen viimeinen käyttöpäivä. Älyäänentoistojärjestelmä on useasta kaiuttimesta koostuvaa langaton äänentoistojärjestelmä, jossa vaikkapa voi ohjata että kaikista kaiuttimista kuuluu sama musiikki. Kaiuttimia voi sijoittaa eri huoneisiin vaikkapa olohuoneen lisäksi kylpyhuoneeseen ja keittiöön.

Älylaitteet ovat vahvasti mukana tulevaisuudessakin helpottamassa meidän elämää. Kaikki eivät ole sitä mieltä että se olisi välttämättä hyvä asia. Väitetään että ihmisistä on tullut tyhmempiä kun ei enää itse tarvitse päätellä kaikkia asioita ja ei osata keksittyä enää kunnolla mihinkään. Moni myös on sitä mieltä että älylaitteet pilaavat sosiaaliset taitomme ja ei enää olla yhteydessä toisiin kuin sosiaalisen median välityksellä. Myöskin tavatessa moni tarkistaa jatkuvasti onko omaan älylaitteeseen tuullut uusia ilmoituksia ja ei keskity muihin ihmisiin vaan on kiinnostuneempi omasta älylaitteestaan. Kaikki tämä on kuitenkin kiinni omasta itsestä ja siitä haluaako ylläpitää ystävyyssuhteita myös elävässä elämässä. Vai onko sittenkään vai onko älylaite tehnyt meistä tosiaan tyhmempiä ja vienyt keskittymiskykymme ja huomiomme älylaitteiden ulkopuolisesta elämästä?